Konflikter med måker

Til tross for at man i tettbygd strøk ofte opplever at måkene stadig øker i antall, er virkeligheten en annen. Fiskemåke og hettemåke er en «nær truet» og «sårbar» art, mens krykkje har status som «sterkt truet». Årsaken er negativ bestandsutvikling. Dårligere næringstilgang ved kysten og økt trykk fra rovdyr og -fugler fører til at flere måker nå velger å hekke i tettbygde områder. Reirene plasseres på alt fra blomsterkasser på balkonger til takutspring og parkeringsplasser, og når de voksne fuglene forsøker å beskytte eggene og ungene, kan de oppleves plagsomme og aggressive. Mange ønsker da å avlive fuglene eller å ødelegge eller fjerne reirene. Mangel på kunnskap både om lovverket og om hvilke tiltak som er effektive, fører hver sommer til at mange måker utsettes for hensynsløse og straffbare tiltak.
Skade på reir, egg og unger skal unngås
Naturmangfoldloven § 15 setter forbud mot å påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo og hi. I tillegg til å beskytte voksne fugler og deres unger innebærer bestemmelsen at det er forbudt å skade eller ødelegge reir og egg. Forsøk på flytting av måkereir med egg eller unger vil være et brudd på bestemmelsen. Dersom reiret forsøkes flyttet så langt at det vil ha noen effekt for å hindre støy fra måkene, er sannsynligheten stor for at reiret blir ødelagt eller utsatt for rovdyr eller andre hekkende par, med den følge at måkene oppgir hekkingen.
Hekkperioden er fra mars til juni.
Å dekke til egnede hekkeplasser på bygninger i god tid før hekkesesongen er i utgangspunktet ikke i strid med lovens § 15. En forutsetning for slik tildekking er at det ikke benyttes fiskegarn eller andre innretninger som fuglene kan sette seg fast i, og dermed bli påført unødig lidelse.

Tegn på problemer med måker:

- Vedvarende landing på tak/avsatser.
- Kontinuerlig fugleskrik, spes. fra fugleunger.
- Materialer fra reir rundt på eiendommen, samt insekter fra redet.
- Mye avføring i områdene rundt redene. Avføringen kan skade fasader, materialer og billakk, og avføringen kan spre smitte.
- Fjær og rusk/rask fra reir kan tette takrenner/nedløpsrør og føre til vannlekkasje samt fukt og soppskader.

Forebyggende tiltak:
  • Fiskemåke er den måkearten som oftest er til sjenanse for folk. Fiskemåka er opportunist og har lett tilgang til matavfall i tett befolkete områder. Dersom en gjør matavfallet utilgjengelig og slutter med mating, vil sannsynligvis antall måker reduseres kraftig.
    • Fjern matkilder, eller hold matkilder godt skjult.
    • Sørg for å bruke lukkede søppelkasser.
    • Knyt søppelposer riktig og godt igjen. (Måker har skarpe nebb, og hakker lett gjennom søppelsekker).
    • Fjern rusk fra tette takrenner og rør. Vær obs på avføring fra Måker og Duer.
Tiltak med ulike innretninger for å skremme bort måker har liten effekt over tid. Måkene lærer fort og ikke forbinde dem med fare. Aktiv skremming for å hindre etablering i tettbygde strøk før hekkesesong, er et tiltak som ofte vil forskyve problemet i tid og rom. Fordelen med å la fuglene i fred, er at man får konsentrert hekkesesongen til kortest mulig periode, fra reirbygging til egglegging og klekking en måneds tid etter dette. Hekkingen foregår synkront i bestanden. Det motsatte blir tilfelle for fugl som ofte forstyrres. Da går det mer enn en måned fra første til siste par hekker, og totalt kan sesongen strekke seg over flere måneder.
En annen risiko ved skremming og forstyrrelser, er at hele eller deler av en koloni kan flytte seg. Dette forskyver problemet til andre områder der fuglene etablerer seg. Ofte ses dette fra industriområdene i byer med flate tak. På grunn av forstyrrelser der de opprinnelig var, hekker nå fiskemåker andre steder, gjerne tettere innpå folk en hva de opprinnelig gjorde.
Måker returnerer ofte til samme hekkeplass år etter år, og kan være vanskelige å bli kvitt. De kan bli 40 år gamle, og de avler hele livet.

Anbefalte tiltak for å hindre at måker hekker på hustak:
·         Avgrens måkenes tilgang til taket ved å spenne opp liner over takflata. En avstand på en halv meter mellom linene er tilstrekkelig. Høyden over taket bør være min. 30 cm for å forhindre at måkene lander på taket.
·         Ferdsel på taket i etableringsperioden (fra måkene kommer til egglegginga starter) er effektivt dersom det blir gjort flere ganger om dagen. Stedet vil da bli vurdert som utrygt og lite egnet som hekkeplass.
·         Tilbud på alternative gode hekkeplasser i nærheten kan lokke måkene bort.
·         Sett barriere over avsatser før hekkingen starter.
·         Å dekke til egnede hekkeplasser på bygninger i god tid før hekkesesongen, er i utgangspunktet ikke i strid med lovens § 15. En forutsetning for slik tildekking er at det ikke benyttes fiskegarn eller andre innretninger som fuglene kan sette seg fast i, og dermed bli påført unødig lidelse og medføre utilsiktet fangst.

Måker hekker ofte på hustak fordi det er trygt. Ingen når dem, og de har god oversikt over hva som skjer.
Etter hvert som ungene blir større, begynner de å røre på seg.  De kan falle ned, men overlever ofte. Når de har landet på bakken begynner de å springe rundt, og da er det viktig å holde avstand. Selv om det ser ut som de er alene, er aldri måke-mammaen langt unna. Hun sitter ofte på en lyktestolpe eller et hustak og har god oversikt over hva som skjer.
  • Hvis man kommer for nærme ungen, og måke-mammaen kommer i en enorm fart, bør man rekke en hånd i været. Måken går etter kroppens høyeste punkt, så da sikter den heller på hånden enn hodet.
Måker vil som regel ikke røre oss. De vil bare skremme. De bruker enten stuping eller bæsjing for å få oss eller andre dyr og fugler til å holde seg unna. Det er viktig å være obs. på at måker kan overføre sykdommer som bla. salmonella og E-coli.
Foreldrene vil alltid prøve å beskytte ungene sine, og da kan de bli ganske aggressive.

Mange av disse springer nå rundt i bygatene.  
        
            (Foto: ØYVIND VALSTADSVE)

Populære innlegg fra denne bloggen

Snegler og rotter

Informasjon om overvann og arbeider i Presterud allé